“Mama, lees je nog een verhaaltje voor? En nog één? En nog één pleasssse??”

Hoeraaa! Jullie hebben er vast wel wat van meegekregen: de Kinderboekenweek 2018! Ik als enorme kinderboekenverzamelaar vind dit altijd ZO leuk! Deze verzameldrift is begonnen toen ik ging studeren. Ik besloot iedere maand een mooi prentenboek te kopen. Dit heb ik heel lang volgehouden dus je begrijpt wel dat onze meiden een flinke kast vol mooie boeken hebben. En nog steeds koop ik regelmatig een nieuw boek. De Kinderboekenweek vind ik daar een extra mooi moment voor.

Mijn interesse en liefde voor mooie prentenboeken heb ik stiekem een beetje doorgegeven aan onze meiden. Beide meiden hadden al heel jong interesse in boekjes. Knisperboekjes, badboekjes, boekjes met hele simpele plaatjes, aanwijsboekjes, alles is hier voorbij gekomen. Naast dat ze al vanaf heel jong interesse hebben in boekjes en plaatjes, lezen wij ook veel voor aan beide meiden. Midden op de dag, aan tafel, voor het slapen gaan. Waarschijnlijk komt dit ook voort uit mijn ‘leerkracht zijn’. Ik vind lezen, boekoriëntatie en je fantasie gebruiken heel erg belangrijk en daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen denk ik. Is een kind in onze omgeving jarig? Dan krijgt hij of zij een cool boek.

Waarom ik lezen zo belangrijk vind? Nou dat leg ik jullie graag uit!

F2EE810D-1EC6-4A1B-BB43-6781B09449D6

Voor de ontwikkeling van een kind is lezen heel belangrijk. Voor lezen is namelijk het hele brein nodig: de waarneming, de taal, het redeneren, het geheugen, de aandacht en het vermogen om te selecteren tussen hoofd -en bijzaken. Ook prikkelt lezen de verbeeldingskracht bij je kids, ze kunnen zich helemaal verliezen in een verhaal en er hun eigen ‘film’ van maken in hun hoofd. Ook de emotionele ontwikkeling speelt hierin een hele belangrijke rol want zeg nou zelf, als je een verhaal mooi vindt dan doet het wat met je, het geeft je een goed gevoel. Het lezen van een boek geeft rust en ontspanning maar ook verdieping waardoor het concentratievermogen van je kiddo verder ontwikkeld kan worden.

Waarom voorlezen zo belangrijk is voor de allerkleinsten die nog niet of nauwelijks zelf kunnen lezen? Ongemerkt werkt je kleine boef aan zijn of haar taalontwikkeling en wordt de woordenschat uitgebreid. Daarnaast leert hij of zij dat je plezier kunt beleven aan lezen, en leert het zich verplaatsen in andere personen en situaties. En wat dacht je van het plezier dat je als ouders op dat moment beleeft met je kleintje? Lekker samen knus op de bank, een rustmoment gedurende de dag. Ik zeg win-win situatie!

Inmiddels hebben wij hier thuis een mega top 10 prentenboeken die ik natuurlijk met jullie wil delen. De boekjes zijn inmiddels al aardig versleten en half opgegeten maar ze komen nog iedere dag uit de kast om weer vol plezier te lezen.
Okay, komt ie!

4B5B6320-5588-47FB-8F74-3A5E83B27587

1. ‘De Dieren’ van Ingela. Onze absolute topper! Een prachtig boek vol mooie design-dieren van de Zweedse ontwerpster Ingela P Arrhenius. Een lekker groot boek waarin 32 dieren zichzelf voorstellen Wilde dieren, tamme dieren, dieren van de lucht, het water en het land. Lekkere retro platen waar we blij van worden!
2. ‘Kijk Beer!’ Ook van Ingela. Zonder twijfel onze nummer 2. Een vierkant aanwijsboekje met 16 dieren in sfeervolle en rustige kleuren.
3. ‘Kijk Bus!’ Ook al zo’n favoriet boekje waarbij het dak eraf gaat wanneer we dit lezen. Een super leuk kartonnen aanwijsboekje met allemaal verschillende voertuigen. Lekker retro again! Love it.
4. ‘Nijntje aanwijsboek’. Do I need to say more!? Ik denk het niet. Een absolute aanwinst voor de allerkleinsten. Een mooi stevig boek met kartonnen platen, vol met allerlei leuke plaatjes in verschillende thema’s. De kinderboerderij, de dierentuin, eten etc.
5. ‘Wij houden van knuffelen’ van Yusuke Yonezu. Hele eenvoudige illustraties met mooie heldere kleuren. Vormen, dieren en kleuren komen aan bod. Heel leerzaam in al haar eenvoud!
6. ‘Mama kwijt’ van Chris Haughton. Wij zijn helemaal dol op dit boek. De eerste keer dat ik dit boek las (in de winkel) lag ik in een deuk wat voor de nodige blikken om me heen zorgde. Een super leuk verhaal over een kleine uil die uit zijn nest valt en op zoek gaat naar zijn mama. En dat is nog een hele klus! Gelukkig loopt het goed af. Daarnaast heeft hij ook het boek ‘Ssst, we hebben een plan’ en ‘stoute hond’ geschreven. Ook echt geweldig leuke verhalen.
7. ‘Flora and the Flamingo’ van Molly Idle. Een prachtig boek voor kleine meisjes. Het boek heeft zulke mooie platen in prachtige kleuren. Heerlijk om samen door het verhaal te bladeren en te genieten van wat er uitgebeeld wordt.
8. ‘Belle en Boo en het verrassingsfeestje’ van Gillian Shields. Een heerlijk lief boek over twee vrolijke vriendjes. Boo helpt Belle met alle voorbereidingen voor een geweldig verjaardagsfeestje. Maar…wie is er eigenlijk jarig? We zijn dol op de prachtige tekeningen in dit boek!
9. ‘Wil je mijn vriendje zijn?’ van Eric Carl. Een absolute aanwinst in je boekenkast. Een heerlijk verhaal waarbij een muis op zoek gaat naar een vriendje. Er komen veel verschillende staarten en dieren voorbij. Een typisch Eric Carl boek met heerlijke illustraties waarvan Lauren enorm geniet. Samen bekijken we de platen en lezen we het verhaal met een hoop vrolijk geklets van Lauren erbij.
10. ‘Rupsje Nooitgenoeg’ van Eric Carl. Deze kan natuurlijk niet missen in onze top 10. Hoe oud het verhaal ook is, het blijft een heerlijk boek om te lezen. Wat een leuk verhaal en wat een vrolijke platen met felle kleuren. De hardcover versie vind ik een echte aanrader. Op deze manier kan je kind makkelijk de bladzijden omslaan en zoals Pippa ook doet; haar vingers in de gaten steken.

Lees jij ook graag met je kroost? Heb jij nog leuke boekentips? Favoriet boeken die helemaal stuk gelezen worden bij jullie thuis? Let me know!

Gepubliceerd door

Tessa

Tessa Bonhof-Regnerus is echtgenote van Henk Bonhof en moeder van Lauren en Pippa. Woonachtig in de polder en leerkracht van beroep. Tessa vormt samen met Annette de Graaf en Marjolijn Vreeburg en Anouk Boetzer Team Momspiration.nl; een blog voor (wannabe) heppie mama’s. Door positief in het leven te staan en vooral te focussen op de mooie en dankbare dingen in het leven inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om op een vrolijke, enthousiaste, nuchtere, smakelijke, gezonde en gezellige manier door de dag te fietsen. ‘What you see is what you get’ is volledig van toepassing op Tessa. Niks meer, niks minder. Gewoon precies zoals het is. Daar horen natuurlijk ook minder leuke dingen bij maar met een positieve insteek in het leven gaat het zonnetje altijd weer schijnen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: