3 TIPS: Zo kun jij een goede steun zijn voor iemand die het (even) moeilijk heeft.

Mijn vraag aan jou: Wie is jouw grootste steun wanneer jij het (even) moeilijk hebt? En, de vraag die hierop volgt is: Waarom is dat zo? Wat maakt juist diegene hierin anders dan anderen?

Ik vind dit –zeker tijdens deze voor mij best pittige periode– een heel interessant onderwerp. Ontzettend leerzaam zelfs. Want mensen die steun bieden zijn een enorme bron van inspiratie. Zij laten mij inzien wat nu echt behulpzaam is. Zo wil ik ook zijn wanneer iemand steun bij mij zoekt! De volgende keer wanneer iemand een persoonlijk verhaal met mij deelt, dan denk ik eraan hoe zij ‘te werk’ zijn gegaan.

Graag deel ik deze opgedane Kick-Ass Tips & Tricks van mijn eigen SuperHeroes:

 • Zet je eigen emoties, mening en ervaringen over dit onderwerp aan de kant. Sorry, jij bent op dit moment niet belangrijk. Hoe onaardig dat ook klinkt. Degene die zo moedig is om zijn of haar verhaal met jou te delen heeft niet genoeg ‘headspace‘ of energie om ook met jou mee te leven. Op een later tijdstip is het weer tijd voor jou. Nu. Niet.
  Voorbeelden:
  “Oh ja, dat heb ik ook een keer meegemaakt toen…..”
  “Nou, weet je wat nog erger is, dat was toen…..”
  ————————————————————————-
 • Vul niet gelijk in hoe degene zich voelt. In plaats van:
  “Och, wat verschrikkelijk voor je!”
  “Wat zul je verdrietig zijn!”
  “Je hoef je niet schuldig te voelen hoor!”
  kun je beter een open vraag stellen, zoals:
  “Hoe gaat het nu met je?”
  “Hoe was dat voor je?”
  “Hoe voel je je?”
  ————————————————————————-
 • Hoe lief je advies ook bedoeld is, laat het alsjeblieft achterwege. Behalve…. wanneer er om gevraagd wordt.
  ————————————————————————-

Samengevat: Bied een luisterend oor en stel open vragen.

Klinkt mega simpel, maar is vaak een enorme uitdaging!

Succes en liefs,

Annette

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

2 reacties op ‘3 TIPS: Zo kun jij een goede steun zijn voor iemand die het (even) moeilijk heeft.

 1. Hoi, mooie vraag! ❤️
  Mijn beste vriendin is mijn beste luistermaatje. Er zijn twee dingen, die zij doet, waardoor ik me echt gehoord voel én waardoor ik milder word naar mezelf… Twee dingen die ik zelf ook probeer als ik naar anderen luister:
  1) Ze vraagt me wat ik zou antwoorden als zijzelf dit verhaal aan mij zou doen. Dan stel ik steeds vast dat ik voor haar veel minder streng zou zijn. Zij leerde me om tegen mezelf te praten, zoals tegen mijn beste vriendin. Ik stel die vraag ook heel vaak aan anderen, dat biedt steeds een nieuw perspectief.
  2) Als haar eigen hoofd te vol zit, geeft ze aan dat het gaar niet zal lukken om écht te kunnen luisteren. En dat klopt. Als een vriendin nu iets aan mij wil vertellen, check ik of ik bandbreedte heb om écht te luisteren. En als dat niet zo is, ben ik daar eerlijk over.

  Verder ben ik nog aan het oefenen met de vragen: “Hoe voelt het voor je, wat ik zeg” en “Hoe deed je dat?”. Ik vind het cht goeie vragen, die helpen om de beluisterde persoon te verbinden met zichzelf en zijn sterktes. Maar het zijn vragen die ik niet ‘gewoon ben’. Ze vragen dus oefening.

  Mooi topic, samen beter luisteren is zo verbindend. Hopelijk komen er nog ideetjes bij…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: