momspiration.nl wie zijn wij

Vanaf welke leeftijd kun je kinderen alleen thuislaten?

Zo. Ben best wel in shock na het horen van het nieuwsbericht over het 7-jarige jongetje uit Tilburg die alleen thuis was gelaten. Hij werd ’s avonds wakker en kon zijn ouders niet vinden. Hij is toen in zijn pyjamaatje uit het raam geklommen en kwam op een richel boven een rolluik terecht. De brandweer heeft hem daar uiteindelijk vanaf gered. Wat er verder exact gebeurd is, weet ik natuurlijk niet. Maar… het brak wel m’n hart toen het verhaal hoorde én er rees een vraag bij mij op: Vanaf welke leeftijd kun je kinderen eigenlijk alleen (voor langere tijd) thuislaten?

Hier lees je het nieuwsbericht over de gebeurtenis op de website van RTL Nieuws

Voor onszelf speelt het ‘alleen thuislaten’ van de kids nog totaal niet. Jools is 5 en Pippa is 3,5 jaar. NO WAY dat we ze alleen thuis zouden laten. We zijn aan het oefenen dat ze alleen en zonder toezicht naar het speeltuintje tegenover het huis mogen, maar stiekem waken we als haviken vanachter een muur, bosje of raam naar ze. Op deze leeftijd kunnen ze namelijk nog veel te impulsief reageren. Op latere leeftijd (inclusief ikzelf) natuurlijk ook nog, maar dan hebben ze er in ieder geval al wat meer trainingsuurtjes opzitten.

Alleen thuislaten is onderdeel van leren loslaten.

Uiteindelijk gaan onze kinderen allemaal alleen de grote mensenwereld in. Daar gaat heel wat oefening aan vooraf. Van alleen in een eigen slaapkamer slapen naar alleen de trap af naar alleen naar de basisschool naar alleen spelen bij een vriendje naar alleen meedoen met een voetbaltraining naar alleen naar de speeltuin naar …… Alleen thuisblijven. Voor al deze stappen bestaat geen protocol. Niemand vertelt je ‘hoe het moet’ en al helemaal niet wanneer.

Er wordt vanuit gegaan dat je je eigen gezonde verstand in combinatie met inschattingsvermogen van je eigen kind gebruikt.

Maar kan iedereen dat? Blijkbaar niet. Hoe beschermen we de kinderen van de ouders die dit gezonde verstand en inschattingsvermogen missen? Moet en kan er een wet komen die bepaalt vanaf welke leeftijd kinderen alleen thuisgelaten mogen worden? Moet en kan er een verplichte opvoedingscursus komen voor alle ouders? Of in ieder geval dat ouders ertoe gedwongen worden bewust na te denken over het ouderschap.

Zomaar wat gedachten die na zo’n gebeurtenis in mij opkomen.

Natuurlijk doen wij bij lange na niet alles goed en al helemaal niet perfect. We stuntelen erop los als ongediplomeerde ouders. We doen maar wat. Gelukkig worden we er steeds beter in, maar eigenlijk ook steeds slechter. Want: we komen steeds weer in een nieuwe fase in de opvoeding terecht die we nog niet kennen. Maar: in welke fase we ook zitten en wat voor opvoeddummies we ook zijn….. > Over de veiligheid en gemoedsrust van onze kinderen wordt 24/7 gewaakt. Om dat na te leven, laten wij de komende jaren onze dochters nog niet alleen thuis.

Benieuwd hoe jij hierover denkt!

liefs,

Annette

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Een reactie op “Vanaf welke leeftijd kun je kinderen alleen thuislaten?

  1. Ik vind dat het naast leeftijd ook erg afhangt van de persoonlijkheid van het kind. Wij hebben in ons samengestelde gezin van alle leeftijden wel een exemplaar:).. De jongste is bijna 2 (24 dec `16) Daarboven zitten 2 zussen van 12 en 13, een broer van 15 en een zus van 21 die wel bij ons woont maar een eigen kamer heeft samen met haar vriend in het losstaande kantoorgebouw van mijn man, wat dan weer wel op ons terrein staat (eten, douchen en wassen wel bij ons)
    Maar goed, om een lang verhaal kort te proberen te houden, is de dochter van 12 al heel volwassen. Een echte liefdevolle geduldige grote zus die poepluiers niet uit de weg gaat (als ik er niet ben) en kan haar zo een dag of zelfs een paar dagen, met de jongste van 2 alleen laten. (niet dat we dat doen) Daarentegen is de dochter van 13 totaal geen verzorgend type en heeft nog veel begeleiding nodig en ik zou haar niet meer dan een half uur alleen laten met haar jongste zusje. Dat geeft ze zelf ook aan, heeft daar het geduld en de persoonlijkheid niet voor. Wat helemaal prima is.
    Maar om op de vraag terug te komen wanneer en op welke leeftijd kun je een kind voor bepaalde tijd alleen kan laten!?
    In het geval van het schokkerende bericht van het 7 jarige jongetje, kan ik alleen maar geschokt reageren. Je kan, en mag je kind nooit alleen laten zonder hem/haar te laten weten dat je weg gaat. Dat is mijn mening. Telefoon, babyfoon etc etc.. Ik voel een eigen blogbericht opborrelen over dit onderwerp… So stay tuned!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: