Annette de Graaf MOMspiration 21 Dagen Niet Klagen

De 21 Dagen Niet Klagen Challenge: het lukt me niet, zal ik stoppen?

Vorige week dinsdag, op 28 mei, startte ik met de 21 Dagen Niet Klagen Challenge. Ik zag dat vriendlief z’n armbandje om had -daar straks meer over- en raakte gemotiveerd om er ook weer voor te gaan. Voor de derde keer. Deze challenge heeft mij eind 2016 en halverwege 2017 zoveel gebracht; dat wil ik weer beleven. Maar naast die positieve gevoelens, weet ik dondersgoed dat het zéker geen makkie is. Ik heb destijds enkel bij 1 van de 2 pogingen doorgezet en uiteindelijk de 21 dagen gehaald. En nu loop ik weer te struggelen. Tot nu toe heb ik het armbandje minimaal eens per dag om m’n andere pols moeten schuiven. Het lukt niet. Zal ik stoppen? 

Ga je nu al opgeven, Annette?

Dat laatste was een grapje. Natuurlijk ga ik niet stoppen. Nobody likes a quitter. Daar komt m’n topsportmentaliteit weer even om het hoekje kijken. Ik moet doorzetten en ben zeer vastberaden om die 21 dagen non-stop zonder klagen, schelden en roddelen te voltooien. Het is een keiharde kwestie van train your brain. Dat kost tijd en die tijd moet ik mezelf gunnen. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd.

Maar hoe zit dat nou met die armbandjes?

Het armbandje is een visuele reminder. Het is de bedoeling dat het armbandje (of elastiek, wat ik gebruik) zo lang mogelijk om 1 pols blijft zitten. Wanneer je klaagt, scheldt of roddelt, dan verplaats je het bandje naar je andere pols. Dan begin je weer opnieuw, op dag 1. Je hebt de challenge voltooid wanneer je het bandje 21 dagen lang om dezelfde pols hebt kunnen laten zitten.

Annette de Graaf MOMspiration 21 Dagen Niet Klagen
Ik gebruik een gezellig gekleurd haarelastiekje van m’n dochters als visuele reminder. 

Duurt die 21 Dagen Challenge dan veel langer dan 21 dagen?

Haha YES. Ga daar maar wel vanuit. Of misschien ben jij een natuurtalent en plak jij in één keer die 21 dagen klaagvrij aan elkaar. Bij de meeste mensen duurt het een paar maanden. Daarin zul je ervaren dat de tijd een zachte heelmeester is: je wordt je steeds bewuster van je eigen klaaggedrag. Je komt steeds een stukje verder. Misschien 4 dagen, hopelijk een week, of zelfs 2. Je brein gaat het klagen, schelden en roddelen (negatief praten over iemand die er niet bij is) vooraf herkennen, waardoor je het weg kunt slikken en -in plaats van het te uiten- je veel positiever en oplossingsgerichter gaat denken en spreken. Je leert jezelf te focussen op dingen die wel kunt veranderen.

Hoe zijn Thaddeus en jij op het idee gekomen om deze Challenge te gaan doen?

Thaddeus gaf op 17 augustus 2016 mij als 33e verjaardagscadeau dat hij mee ging doen met de 21 Dagen Niet Klagen Challenge. Een hele goede vriend van hem, genaamd Kevin Weijers, had Thaddeus vertelt dat deze challenge onderdeel was van zijn avontuur ‘De Wereld Rond In 80 Experimenten’ en hem met zijn hernieuwde inzichten op het leven geënthousiasmeerd. Tijdens die periode dat Thaddeus en Kevin voor de eerste keer met hun challenge bezig waren, zag ik bij hen zoveel positieve veranderingen dat ik er zelf ook voor wilde gaan. En een half jaar later weer. Het gaf mij zoveel inzichten en ik voelde mij een leuker, blijer, positiever, oplossingsgerichter en lichter mens. Dat werkt verslavend!

De momenten dat het tijdens de challenge mis gaat (en dat is heeeeel vaak), zijn de meest waardevolle momenten van het hele gebeuren. Dat zijn de momenten waarop je kunt reflecteren en leren. Waarom schold ik? Waarom klaagde ik? Waarom sprak ik negatief over een ander die er niet bij was? Hoe had ik dit kunnen voorkomen?

Dat klinkt interessant, zal ik ook de uitdaging aan gaan?

Ik zou je met heel mijn hart aan kunnen raden om het zelf te ervaren. Je hebt immers niets te verliezen, alleen maar te winnen. Ik ben zo benieuwd naar jouw belevenissen!

Wat is het beste moment om te starten?

Er is nooit een beter moment dan nu. Van uitstel komt afstel. Ik heb regelmatig het excuus gehoord dat nu even niet uitkomt, omdat er een pittige periode aan zit te komen of dat het druk is op het werk. Dan is nu júíst perfect. Gewoon proberen! Wedden dat je die pittige en drukke periode veel beter doorkomt door je te focussen op de dingen die wel kunt veranderen? En wat is het ergste wat kan gebeuren? Dat je klaagt of scheldt? Nou, dan begin je toch gewoon opnieuw. Dat is heel normaal.

Kan ik hier meer over lezen?

Zeker weten! Op 7 juni komt het eerste boek van Kevin Weijers uit en dat draagt zelfs de titel ’21 Dagen Niet Klagen -en nóg 33 experimenten voor een verfrissende blik op je werk en leven-.’  Je kunt al een pre-order maken op bol.com. Je kunt je voorstellen dat we mega, mega trots op Kevin zijn. Het schrijven van een boek is een hele bevalling en hij heeft een wolk van een baby gebaard!
(Sorry, ik vind m’n eigen grapje heel leuk, maar hij is natuurlijk super flauw. Ik hou van flauw ;-)) 

Kevin Weijers - 21 dagen niet klagen en nóg 33 experiementen voor een verfrissende blik op je werk en leven

Ik hoop zo dat je de 21 Dagen Niet Klagen Challenge een kans geeft! Deel je je ervaringen met mij? Samen staan we sterker en gaan we het gewoon doen.

liefs,

Annette

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: