4 Nadelen van Lang op Reis zijn met Kinderen

Begrijp mij niet verkeerd: Wij genieten als een malle van dit jaar op reis met onze dochters Jools & Pippa. De band die we door het meemaken van talloze avonturen samen opbouwen wordt iedere dag sterker. De verhalen die we straks aan de familie te vertellen hebben steeds mooier. De lessen die we allemaal leren steeds waardevoller. Maar…. het is niet altijd even gemakkelijk. Aan reizen met kinderen kleven zeker ook nadelen.

 1 Weinig tot geen tijd voor jezelf

Een ieder die kinderen heeft weet dat de tijd die je voor jezelf hebt minimaal is.

Maar…. er zijn normaal gesproken genoeg mogelijkheden om dit toch voor elkaar te krijgen en jezelf/je partner te voorzien van wat me-time. Normaal gesproken zijn babysitters, familieleden en het kinderdagverblijf DE uitkomst om gewoon even (met) jezelf te zijn. Ja, normaal gesproken kan dat. Wanneer je op reis bent kan dat niet.

TIP 1: Gun jezelf en je partner dagelijks de me-time die je allebei nodig hebt. Moedig elkaar aan om een rondje te gaan hardlopen, een uur te lezen, zwemmen, koffie te gaan drinken of eens fijn alleen een ijsje te kopen. Daarna is de batterij weer voldoende opgeladen.

TIP 2: Drie dagen geleden gunde ik mijzelf een half uur me-time om bovenop Cerro Otto -in Bariloche, Argentinië- te luisteren naar KLM’s allereerste #TheJourneyPodcast. Dat was maximaal genieten: van het uitzicht én het bijzondere verhaal van Linda Nijlunsing die vertelt over (over)leven in Alaska. Zeker een aanrader om naar te luisteren bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent. Op 2 april komt de 2e aflevering online op podcast.klm.com. Nu al zin in! 

Klik hier om deze eerste podcast te beluisteren.

IMG_4926

2 Weinig tot geen tijd voor jou en je partner

De gehele bovenstaande tekst kun je kopieren en plakken, maar dan betreft het een ander (niet geheel onbelangrijk) gebied: je relatie. Jij en je partner moeten goed beseffen dat er gedurende de reis weinig to geen tijd voor jullie samen is. Ja, misschien wanneer de kinderen ’s avonds naar bed gaan, maar over het algemeen ben je zelf dan ook toe aan rust. Of tijd voor jezelf om lekker te Instagrammen, Netflix te kijken en (reis)blogs te lezen of schrijven.

TIP 1: Wees creatief om de romantiek levend te houden. Bijvoorbeeld: Toen wij kampeerden in Camp Olifantsrus (Etosha National Park, Namibië) was er een waterpoel vlakbij onze kampeerplaats. Op het moment dat onze dochters ’s avonds in de tent op het dak van de auto afreisden naar Dromenland, gingen wij samen op date naar de waterpoel. Ondanks dat het nog geen 100 meter verderop was, genoten we voor 10. Letterlijk en figuurlijk: wij 2, een witte neushoorn, 2 stoeiende olifanten, 4 zebra’s en een giraf. Geen slechte voorstelling!

 

TIP 2: Wanneer de opa’s en oma’s op bezoek komen en ze bieden aan om een dagje op te passen: GRIJP DIE KANS! Echt, de kids kunnen heus wel even zonder jullie.

3: Zeg maar DOEI tegen je ‘Must See/Go/Do List’

“Wat? Hebben jullie Sossusvlei in Namibie overgeslagen? En Ushuaia in Argentinië? Ook niet naar het Kruger Park in Zuid Afrika geweest?” De verbaasde blikken zijn niet te tellen wanneer mensen horen dat we heel wat hotspots hebben overgeslagen tijdens onze reis. En bewust nog wel. Ons reistempo ligt namelijk heerlijk laag. We go with the flow en plannen zo goed als nooit vooruit. Wanneer we zonder kinderen hadden gereisd was dit hoogstwaarschijnlijk heel anders geweest en hadden we een hoger tempo aangehouden. Meerdere excursies per dag en langere busreizen hadden dan wel een optie geweest. Dit alles hebben we nu aangepast aan de gemoedstoestand van de kinderen. We bekijken steeds per dag waar we allemaal zin in en hier rollen we goed op. En al die hotspots die we nu ‘gemist’ hebben? Daar slapen we echt niet minder om. We zien en beleven genoeg andere geweldige dingen!

De hele ochtend kleuren in de keuken? Waarom niet? Voor de tweede keer naar die te gekke bierbrouwerij met speelruimte voor de meiden en grandioos uitzicht? Yeahhh! Een middagje bloemen plukken en schikken? Heeeeerrrrlijk.

No need to rush. At all. 

4: Rustig genieten bovenop een berg? Vergeet het maar!

Dankzij de Vaude Sport rugdragers die we mee hebben op reis, kunnen we heel wat gave hikes maken met onze dochters. Nu ze wat ouder (3 en 4,5 jaar) worden vinden ze het steeds leuker om ook zelf te lopen, maar 5 uur achter elkaar is nog te lang voor hun korte beentjes. Vandaag heeft Jools in 1,5 uur helemaal zelf Cerro Llao Llao in Bariloche beklommen. Ze was enorm trots op zichzelf!

IMG_4972

Tijdens de hikes zorgen we voor genoeg speel- en ontdekmomentjes om de afwisseling erin te houden. Er is zoveel te zien in de natuur! Maar… Dat is best een ‘ding’ wanneer je bovenop een berg bent zonder veiligheidshekjes. Totaal onveilig voor peuters en kleuters die geen gevaar zien. We zijn altijd enorm opgelucht wanneer onze bengeltjes weer veilig in de rugdrager zitten.

IMG_4808

———————–

We hebben er lang en goed over nagedacht, maar meer nadelen kunnen we niet bedenken. Zeker geen dingen die specifiek met reizen te maken hebben. Want huilbuien, struikelpartijen, zussenruzies en de ‘ik-ben-twee-en-ik-zeg-nee’ fase heb je thuis ook. Al die uitdagende momenten gaan gewoon gezellig mee op reis. Dat is nu eenmaal part of the deal van het ouderschap.

Screen Shot 2018-03-19 at 22.40.25

Voordelen opnoemen gaat een stuk gemakkelijker: je kunt je kinderen van heel dichtbij zien groeien en mist niets, je ziet de wereld door hun ogen (zo puur, mooi en bijzonder), wanneer je rustig reist zie je eigenlijk veel meer, je maakt heel gemakkelijk contact met andere mensen, je leert dat álles een speeltuin kan zijn (zelfs de ellenlange rij bij de grensovergang), komt op plekken waar je al jaren niet geweest bent (pret- en waterparken) en eet veel, heel veel ijsjes.

 

Voor ons is reizen met kinderen een enorm succes. Een verrijking van ons leven.

 

Vind je het leuk om onze avonturen digitaal mee te beleven? We schieten dagelijks fijne plaatjes met onze Canon EOSM5 camera en plaatsen die onder de naam @theflyingdutchfamily op Instagram. Het volgende deel van de reis zal dichter bij huis plaatsvinden, namelijk in Nederland (Yay! De Keukenhof, Efteling, ss Rotterdam, Recreatiepark Terspegelt, WILDLANDS Emmen en CenterParks Sandur!), Duitsland (hiken en rodelen in Hochsauerland), en misschien Frankrijk (surf’s up), Spanje (yummmmy tapas) en Portugal (nog meer surfen)! En in juli vlieg ik nog voor een dag of 10 naar LA en San Francisco voor een Amerikaans-Franse bruiloft van een van m’n beste vriendinnen. Whoop whoop!!!

 

liefs,

Annette

 

 

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: