Zo laat je je positieve brein groeien: Het 3e Denk- en Doeblad voor een Growth Mindset voor het hele gezin

Wat heerlijk dat er volle bak gevraagd werd wanneer het 3e Growth Mindset Denk- en Doeblad te downloaden zou zijn. Nou… dat moment is nu hier! De inspiratie haalde ik deze week uit een les met m’n grade 1 (groep 3) leerlingen. De kinderen zaten om mij heen op het kleed op de grond en we waren heel fijn aan het kletsen over hun ervaringen met het Sinterklaasfeest. Twee jongetjes zaten elkaar te irriteren en daardoor raakten we allemaal nogal afgeleid van het fijne gesprek dat we hadden. Een soort natuurlijke reactie zou zijn om de jongens ‘terecht te wijzen’ en verder te gaan met het gesprek, maar ik besloot het anders aan te pakken. Een manier die mij en de kinderen een prachtig inzicht gaf: Positieve gedachten en woorden zijn ZO krachtig en waardevol!

Wat er gebeurt wanneer je bewust kies wat er je hoofd binnenkomt…

Ik zei tegen m’n leerlingen: “Ik merk dat ik niet meer goed kan horen wat Toni aan het vertellen is en dat vind ik echt super jammer. Misschien…., misschien helpt het om de geluiden die ik liever niet wil horen te blokkeren. Ik ga ze niet mijn hoofd laten binnenkomen: Stop! Dingen die ik niet leuk vind mogen niet mijn hoofd in. Stop! En ik ga nu heel, heel, heeeeel goed luisteren naar wat ik wel graag wil horen. Dingen waar ik blij van word. Ik kies ervoor om alleen kracht te geven aan de dingen die van harte welkom zijn in mijn hoofd. Daar zet ik een deurtje voor open. En kijk! Kijk naar mijn gezicht! Zie je mijn ogen en mijn mond? Als ik er alleen al aan denk, dan word ik blij! Kunnen jullie dat ook proberen? Om alleen de dingen je hoofd te laten binnenkomen die welkom zijn? Woorden en gedachten die je helpen om je goed te voelen, te leren en helpen om te groeien? Oké, Toni. Ik ben helemaal klaar voor jouw verhaal. Jullie ook allemaal?” Ik keek om mij heen naar de koppies van de kinderen. Ze zaten met grote ogen eerst naar mij te kijken en draaiden nu hun hoofd naar Toni. We luisterden met een dikke smile en glinsterogen naar haar trotse verhaal over dat ze haar schoen had gezet (mét een brief voor Sint en een wortel voor het paard erin), Sinteclos Kapoentja en Bonne Bonne Bonne had gezongen en er de volgende ochtend wel 10 pepernoten in had gekregen. Ze had ook een brief teruggekregen van Sint en Piet.

Onmiddellijk vroegen de aandachtig luisterende kinderen of zij ook een brief naar Sinterklaas mochten sturen en gingen vervolgens enthousiast aan de slag. Een jongetje wilde aan de kok op school vragen of hij een wortel had voor het paard. Kortom: de positieve sfeer was ONNNN.

Wat is welkom in jouw hoofd?

Ervaren dat je de controle hebt over wat er jouw hoofd binnenkomt, is magisch. Misschien heb je even de tijd nodig om dit te oefenen. Iedere oefening is je tijd waard. Je zult merken dat wanneer je je brein traint in het verwelkomen van gesproken woorden en gedachten die jou helpen om te groeien, dit jouw hart gaat laten stralen. Ieder vlindertje dat hierdoor in je buik is gaan fladderen is er eentje. Ieder vlindertje is een overwinning. En laten die vinders gaan zich door meer en meer en meer training vermenigvuldigen. Ieder welkom woord en iedere welkome gedachte helpen jou om te groeien en bloeien. Ze maken je sterk waardoor je uitdagingen vol vertrouwen tegemoet gaat. En natuuuuurlijk weten ongewenste woorden en gedachten regelmatig een weg naar binnen te vinden, maar dat is ook oké. Juist daarvan kun je leren. Juist daarvan kun je nog meer groeien. Op het moment dat je dit opmerkt, pak je gewoon die gieter en voed je je brein weer met dingen die wel welkom zijn. Oh wowwww, op die momenten voel je je ZO sterk! Dan weet je dat je álles kunt! Ook met uitdagingen omgaan. Júíst met uitdagingen omgaan. Want ja: daar zit het leven vol van!

Het 3e Denk- en Doeblad: Laat je positieve brein groeien

Tijd om aan de slag te gaan. Samen denken, samen doen, samen praten, samen leren, samen groeien. Gesprekken over een Growth Mindset zijn zo’n enorme boost voor ieder gezinslid. Ik zou je graag uit willen dagen om allemaal dit Denk- en Doeblad in te vullen. Het is zo interessant om erachter te komen wat er in alle koppies van omgaat. Je kinderen willen dat ook heel graag van jou weten. Door hier heel open over te praten als vader en/of moeder creëer je een fijne sfeer waarin kinderen zich ook uitgenodigd voelen om hun gedachten en gevoelens te delen. Leef het leven dat jij je kind wilt geven. Durf je kwetsbaar op te stellen en je zult merken dat je kinderen dat dan ook doen.

Het 3e Denk- en Doeblad download je via deze link:

Mijn SuperBrein Kan Alles: Train je Growth Mindset met The Flying Dutch Family

Laten jullie weer weten hoe het was om dit blad in te vullen en samen over dit onderwerp te praten? Ben zo benieuwd!

Liefs,

Annette

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: