Hoe speel je goed met (of zonder!) speelgoed?

Voordat ik zelf moeder werd, had ik géén idee dat spelen een complete studie waard is.  Wanneer ik aan spelen dacht, was het zoiets van: “Dat doen kinderen gewoon.” Niets meer, niets minder. Op mijn pedagogische opleiding is dit hele onderwerp ook nooit echt de revue gepasseerd (of ik heb niet goed opgelet – dat zou trouwens heel goed kunnen – oeps).

Dat de ontwikkeling van spel al bij pasgeboren babytjes begint was tot een aantal jaar geleden een totaal nieuw en mega interessant weetje voor mij. Tijdens een leuke ochtend in het Mama Café in Lisse legde een speltherapeute uitgebreid aan alle aanwezige moeders (en een vader!) uit door welke fasen kinderen gaan en hoe jij daar als ouder goed op kunt inSPELEN. Deze ochtend zal ik nooit vergeten, want het heeft mij geleerd om op een heel andere manier naar spel te kijken en hierop te reageren. Om jou dit ook te laten ervaren heb ik de vraag uitgekozen van de aanwezige vader die ons allemaal aan het denken heeft gezet. Samen met de speltherapeut en actief meedenken van de andere ouders zijn we tot onderstaande oplossingen gekomen.

De hulpvraag was:

Mijn kind kan niet goed alleen spelen. Wat kan ik hieraan doen?

Aan alleen kunnen spelen gaat een heel proces vooraf. Natuurlijk zijn er ook kinderen bij wie dit zich allemaal vanzelf ontwikkelt, maar de meesten hebben toch echt wel sturing nodig. Van jou!

STAP 1: Bedenk welk speelgoed interessant en uitdagend is voor jouw kind. Wat goed mee kan helpen is de Vrolijke Typetjes Test op de Facebook pagina van VTech. Erg leuk om bewust na te denken over bepaalde vraagstukken als: “Op welk dier lijkt jouw kind het meest?” Een aantal vragen hadden niet precies het antwoord wat ik zelf in gedachten had en echt bij Jools of Pippa paste, maar er was altijd wel iets dat daar een soort van op leek. Jools bleek De Slimme Professor en Pippa De Verzorger. VTech geeft naast de uitslag van de test ook gelijk aan welk speelgoed bij het bepaalde typetje past. Jools heeft naar aanleiding van de uitslag een Mijn Slaapwekker Vriendje gekregen en Pippa een Verzorg & Leer Reismand met een roze kattenvriendje. Onderaan dit artikel lees je onze ervaringen met deze speeltjes.

screen-shot-2016-10-25-at-16-27-57

STAP 2: Naast het zelf laten ontdekken van nieuw of ‘oud’ speelgoed is het ook heel goed om aan je kind te laten zien wat en hoe je kunt spelen. Doe duidelijk en misschien wel tikkeltje overdreven (voor jouw gevoel) voor hoe alleen en samenspelen kan gaan. Zeg hardop wat je denkt en doet. Speel situaties na en benoem alles. Stel vragen aan je kind die kunnen helpen in het ontdekken van het speelgoed.

Stimuleer jouw kindje om zijn of haar fantasie tot de MAX te gebruiken

Hier leert jouw kind zo ontzettend veel van en zal jouw spel na gaan doen. Dat hoeft niet onmiddellijk te zijn, maar je zult daarna regelmatig dingen van jezelf herkennen tijdens het spel van je kind. Monkey see, monkey do! 

Ook is samen spelen enorm goed voor de band tussen jou en je kind. Samen spelen en echt volle aandacht aan elkaar besteden is het allermooiste wat er is. Je kind geniet hier zo van!

STAP 3: Help je kind met het opstarten om zelf te gaan spelen. Leg interessant en uitdagend speelgoed klaar waar jullie eerder al samen mee gespeeld hebben en speel een korte tijd mee met je kind. Neem daarna wat meer afstand en geef af en toe wat sturing. Eigelijk ben je een soort trainer/coach!

STAP 4: Zorg ervoor dat het speelgoed gemakkelijker toegankelijk is voor je kind en ze al het ‘geleerde’ in de praktijk kunnen brengen. En meer! De eerste periode na het oefenen met spelen zal je kind nog wel een opstartmomentje nodig hebben, maar dat wordt steeds korter. Een soort speeltraining is het dus eigenlijk.

Benieuwd wat jullie ervaringen zijn omtrent het speelgedrag van je kid(s). Deel je het met ons? En welk typetje kwam eruit bij de Vrolijke Typetjes Test??

Oh ja, ik zou nog laten weten hoe de door VTech uitgekozen speeltjes bevallen bij Jools & Pippa….

De Verzorg Reis & Leer Mand met roze kattenvriendje is een groot succes. Het was eigenlijk voor Pippa uitgekozen, maar Jools is net zo’n ‘Verzorger’ als haar zus. Jools weet dat het Pippa haar katje is, maar wanneer Pippa tussen de middag slaapt speelt ze er ook graag mee. Niet al te lang, want dan is ze er wel weer op uitgekeken. Je merkt dan dat dit speelgoed echt voor jongere kinderen bedoeld is. Jools heeft wat meer uitdaging nodig.

Dat bij Jools uit de test ‘De Slimme Professor’ kwam begrepen we wel, maar we hadden ook ‘De Verzorger’ verwacht bij haar. Het scheelde uiteindelijk een paar procent, dus ze is eigenlijk wel een beetje allebei deze typetjes. Een combinatie past precies bij haar!

Jools mocht het Slaapvriendje uitproberen. In eerste instantie dachten wij dat het niets voor haar zou zijn, want al eerder hadden we Sam het Schaap geprobeerd en dat was geen succes. Jools trekt 1001 trucs uit de kast om niet te hoeven slapen en Sam kon daar geen stokje voor steken. Dit Slaapvriendje leek dit heel eventjes wel te gaan doen toen Jools hem met verpakking en al mee naar bed had genomen, maar helaas helaas helaas trapte ze ook hier niet in. Bummer!

Waar het Slaapvriendje wel heel goed voor dient in Huize Knops-de Graaf zijn de eet-, tandenpoets- en baddertijden. Grappig genoeg vindt Jools dit wel heel interessant.

Gelukkig zijn de instellingen van de wekker heel gemakkelijk en snel te veranderen, dus je kunt van te voren even snel de eettijd wijzigen wanneer je dat zou willen. Je kunt ook kiezen of er wel of niet een alarm afgaat, dus dat is handig.

Jools vindt het heel erg leuk dat je de tijd kunt horen wanneer je op de klok drukt. Ze is erg met cijfers en letters bezig, dus dit haakt daar mooi op in.

Zusje Pippa is het gekst op de kattendans. Deze doet ze fanatiek mee. Cute!

Maar het allergekst is ze op haar eigen Kattenvriendje. Kijk dit nou:

 

img_3050

 

Liefs,

Annette

 

Over de schrijfster van dit artikel:

Annette de Graaf (33 jaar) is vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops, mama van dochters Jools (3) en Pippa (1,5) en woonachtig in Nieuw Vennep. Zij is naast lerares Nederlands en Engels op de Internationale School van Amsterdam ook eigenaresse van MOMspiration.nl; een blog voor (wannabe) heppie mama’s
Door te laten zien dat het leven veel leuker is met The Sunny Side Up inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om blij, gek, gezellig, genietend, luchtig, sportief, reizend, fashionable en gezond de dagen door te brengen. Maarrrr het is ook oké om soms even keihard te klagen. Hoort er ook bij! Zolang het niet te lang duurt….

Disclaimer

Annette blogt alleen over dingen die ze zelf meemaakt of producten die zij zelf (heeft) gebruikt. Zij geeft hierover ‘slechts’ haar persoonlijke mening.

 

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

2 reacties op ‘Hoe speel je goed met (of zonder!) speelgoed?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: