Annette de Graaf MOMspiration Radio 1 Dit is de Dag Hilversum

Hoeveel van jezelf en je kinderen laat jij zien op Social Media?

Vandaag was ik uitgenodigd om te gast te zijn bij het radioprogramma ‘Dit is de Dag’ op NPO Radio 1. Reden hiervoor was dat het redactieteam graag een tegengeluid wilde horen over de boodschap verwerkt in het artikel van Tom van Straaten en Tom Mikkers op Trouw.nl: “Verdienen kinderen niet ook een beetje (online) privacy?” Na even goed nadenken of ik dit wel zou willen en kunnen, heb ik uitnodiging geaccepteerd. Ondanks dat ik het MEGA spannend vond, ga ik graag uitdagingen aan om nieuwe ervaringen te beleven. Luister hier naar mijn radiodebuut op Radio 1: 

Dit is de Dag Radio 1

Mwah, ik ben niet helemaal tevreden over mijn rol in het gesprek. Ik vond mezelf nogal onsamenhangend: ik kan nog veel, heel veel leren op het gebied van spreken. Schrijven is mijn comfort-zone en vandaag trad ik daar op ontzettend spannend wijze buiten. En dan vind ik ook dat het oké is om daar niet in uitgeblonken te hebben. Voor een volgende keer heb ik in ieder geval heel wat verbeterpunten.

Achteraf had ik zinnen anders willen formuleren en accenten op andere dingen willen leggen door sterker uit m’n woorden te komen. De tijd ging zo snel voorbij en ik was ook best zenuwachtig waardoor ik niet heel helder meer kon denken. Maar… mijn boodschap ‘dat ouders zelf hun grenzen mogen stellen over wat er wel of niet van hun kroost online komt’ is hopelijk wel doorgekomen. Ga het gesprek samen aan en bepaal waar jullie samen voor staan op dit oh zo nieuwe gebied.

————————————

De dingen die ik eigenlijk nog had willen zeggen….. 

  • Wij kiezen er bewust voor om onze kinderen figuurlijk bloot te stellen aan de wereld zoals deze nu is. Ze daarin te behoeden voor dingen die ze kunnen schaden, maar wel bloot te stellen aan weerstand of strubbeling. We zijn ervan overtuigd dat ze daarvan groeien (growth mindset).
  • Er is nog nooit iemand opgegroeid wiens leven vanaf kleins af aan op social media stond, -want dat was er tot voor kort nog niet- maar dat gebeurt nu wel. Dit is een compleet andere wereld en manier van opvoeden en opgroeien dan 20, 10 of zelfs nog maar 5 jaar geleden. We hebben geen idee hoe deze manier van opvoeden en opgroeien eigenlijk ‘hoort’. We zijn het allemaal aan het uitvinden wat het beste bij ons en ons gezin past. Iedereen mag hier zijn of haar eigen mening over hebben. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar eigen gezinsleven. On- en offline. Maar: dring dit niet bij een ander op. Jouw mening is net zo belangrijk als die van de ander. Respecteer elkaars keuzes alsjeblieft.> Ook meneer Tom Mikkers mag zijn eigen mening hierover hebben. Interessant juist al die verschillende perspectieven. Je pikt ervan mee wat je interessant vindt en waar je het niet mee eens bent kan jou helpen in het versterken van je eigen standpunt. 
  • De vrije keus om op jonge leeftijd zelf over zaken te beslissen hebben kinderen in onze ogen niet (altijd). Wij kiezen voor ze: naar welke school ze gaan, welke boeken ze lezen, welke kleding te dragen. Wij kiezen de context waarin zij zich vormen van kind naar jong-volwassene. Social Media is daar in deze tijd onderdeel van. Dat is niet iets waar je persé aan deel moet nemen of niet, maar het gebeurt wel om ons en onze kinderen heen. Wij denken heus wel dat er iets schadelijks aan kan zitten, zoals naaktfoto’s. Maar alles wat niet schadelijk is, daar willen we ze figuurlijk aan blootstellen, juist níét voor beschermen. Hier moeten ze mee leren omgaan, want dit het leven nu. Wanneer we ze voor Social Media beschermen is straks de overstap naar zelf op Social Media zijn hopelijk minder groot. Hoe ga je bijvoorbeeld om met negatief commentaar online? Wat als maar weinig mensen jouw foto liken? Welke foto’s vind jij wel of niet leuk? En waarom? Er ontstaan nieuwe (online) sociale omgangsnormen en -vormen en die willen wij ze op een positieve manier bijbrengen.

    > Het is net als met fietsen: We laten onze kinderen wel fietsen zonder zijwieltjes, maar we blijven in het begin wel in de buurt. En na een tijdje, dan kunnen we ze hopelijk met een gerust hart uit het oog verliezen op straat. Met een rugzakje op hun rug gevuld met genoeg zelfvertrouwen en inschattingsvermogen om zichzelf in deze compleet nieuwe wereld staande te houden. 
  • Waar meneer Tom Mikkers praat over het geld verdienen over de rug van onze kinderen, dan gaat dit eigenlijk maar over een klein percentage van de wereldbevolking. Een extreme categorie mensen. Want: Zoveel mensen kunnen nu ook weer niet volledig leven van een YouTube kanaal of website. En zijn die kinderen nu echt hard aan het werk wanneer ze naar leuke zwembaden gaan, leuke kleding showen en vakantieparken uittesten? De meeste kinderen die ik in vlogs zie, zien er niet verwaarloosd, afgepeigerd of verdrietig uit waardoor je de Kinderbescherming zou willen bellen. De ouders doen al het werk: filmen, editen en plannen. En of jij nu vindt dat bijvoorbeeld de Bellinga’s echt te veel laten zien van hun leven: prima dat jij dat vindt. Maar zij vinden dat niet en dat is hun eigen bewuste keuze. Respecteer dat alsjeblieft.

——————-

Toen ik net terugkwam uit Hilversum waren de meisjes nog wakker. Ze hadden samen met papa Thaddeus naar de uitzending op de radio gekeken en hadden een aantal brandende vragen: Jools: “Maar waarom zegt die meneer dat er geen foto’s van ons op MOMspiration en Inzegram mogen? Dat is toch juist leuk? Dan kunnen de mensen zien dat we leuke dingen doen en dan kunnen zij het misschien ook gaan doen als ze dat willen. Zoals op wereldreis gaan ofzo.” Pippa: “Maar ik had eigenlijk ook naar de radio willen gaan met jou. Maar ik had mezelf wel gehoord op de radio. Dat was echt grappig! Djoes, wij waren ook op de radio, net als mama! Leuk hè? Maar je kon ons alleen niet zien. Dat was wel jammer.” 

En dan, dan maakt het geen klap uit of ik het nou wel of niet goed gedaan heb tijdens de show. Smelt, smelt, smelt….. Wat een heerlijkheid om samen met mijn liefste lief Thaddeus papa en mama te zijn van deze gezonde, blije, lieve, gekke, mooie, aardige, zorgzame guppies. Dat is het allerallerallerallerallerallerbelangrijkste. Dat gevoel gun ik iedereen. Of je nu wel of niet foto’s van je kids online zet. Of je nu wel of niet borstvoeding geeft of hebt gegeven, of je nu draagt of duwt, of je nu met zwemles begint wanneer je kids 5 maanden of 5 jaar is, of je kids wel of niet snoepjes mogen eten, of ze ….. Nou, je begrijpt mijn boodschap. Ik gun jou een liefdevol leven. Wie je ook bent en wat je ook doet: je doet het goed mama!

liefs,

Annette

Over de schrijfster van dit artikel
Annette de Graaf (34 jaar) is vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops (32) en mama van dochters Jools (4,5) en Pippa (3). Zij is naast lerares Nederlands en Engels op de Internationale School van Amsterdam (waar ze momenteel een jaar onbetaald verlof van heeft gekregen), KLM Blogger en onderdeel van Team Canon Photography Nederland ook oprichtster van MOMspiration.nl; sinds februari 2015 een blog voor (wannabe) heppie mama’s.

Door te laten zien dat het leven veel leuker is met The Sunny Side Up inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om blij, gek, gezellig, genietend, luchtig, sportief, reizend, fashionable en gezond de dagen door te brengen. Maarrrr het is helemaal oké om soms even keihard te klagen. Hoort er ook bij! Zolang het niet te lang duurt….

Annette en haar gezinnetje zijn op dit moment samen een jaar aan het reizen. Van juni tot en met december 2017 reden ze in een Jeep met daktent Zuidelijk Afrika door (Zuid Afrika, Namibië en Botswana). Op 9 december vlogen ze -na een korte stop in Amsterdam- door naar Argentinië om vanuit hier Zuid Amerika te ontdekken per bus, taxi, trein, en boot. Met z’n viertjes probeerden ze op een relaxte manier zoveel mogelijk te zien en beleven van deze prachtige landen (Argentine, Uruguay, Brazilië, Paraguay en Chili). In april deden zij een ‘Rondje Nederland’ waarbij ze verbleven op het ss Rotterdam, in de Efteling op vakantiepark Het Loonsche Land, Recreatiepark Terspegelt, WILDLANDS Emmen/CenterParks Sandur. Eind mei heeft ze met Eliza het zuiden van Spanje ontdekt. In juni heeft ze 2 weken genoten van La Douce France en in juli reisde ze een vriendin door Californië. In augustus en de rest van 2018 gaan Annette en haar gezin zich focussen op wat meer rust en regelmaat terugbrengen in hun leven: ze gaan namelijk weer werken en naar school én hebben een huis gekocht waar ze begin 2019 in zullen gaan wonen.

Over dit alles wordt uitgebreid gerapporteerd op MOMspiration.nl, blog.klm.com en Instagram onder de naam @theflyingdutchfamily

Disclaimer
Annette & haar collega’s Tessa & Marjolijn bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

Annette in San Francisco - Monterey Bay - Lovers Beach

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: