Annette MOMspiration drukke en volle agenda

‘Druk, druk, druk’ zijn: Is dat niet gewoon je eigen schuld?

Ja, ik was ook zo iemand die altijd de komende 6 weekenden al helemaal volgepland had. Met sporten, verjaardagen, house warmings, eetafspraakjes, een high tea en 400 andere dingen. Stuk voor stuk hartstikke leuk en gezellig. Ik was zo iemand voordat ik kinderen kreeg. Toen kon het mij niet druk genoeg en had ik energie voor 10. Er werd regelmatig gevraagd hoe en wanneer ik allll die dingen deed? Maar nu, 2 kids later, moet ik er toch echt niet meer aan denken om zulke volle dagen, weken en maanden te hebben. Dat er dan weinig tot geen ruimte meer zou zijn om te niksen en voor spontane dates. Die hele volle agenda past totaal niet meer bij deze fase van mijn leven. Mijn prioriteiten zijn veranderd. Ik ben niet meer alleen. 

Mensen zeiden, toen ik zwanger was van Jools:

“Jeetje, jouw leven gaat wel heel erg veranderen straks. Dat wordt vast enorm wennen voor je.”

Eerlijk gezegd kon ik niet wachten. Ik had wel zin in die rust en regelmaat. Compleet het tegenovergestelde van m’n hectische leventje van voor die tijd. Ik was klaar met het één en klaar voor het ander. Ik was klaar om goed te gaan voelen, zien en luisteren naar wat mijn aanstaande gezin en ik nodig zouden hebben. Hoe dat precies zou zijn, daar had ik natuurlijk geen flauw benul van. Dat was niet vooraf te plannen. Ik zou gewoon vertrouwen hebben in het proces.

Dit is hoe dat proces -genaamd ‘Op Zoek Naar Balans’- is verlopen:

1 > Mijn coconnetje (deel 1)

Toen Jools -5 jaar geleden- net geboren was, werd m’n hart vergroot en m’n wereld verkleind. Alles wat er gebeurde had te maken met haar en ons gezin. De rest leek totaal onbelangrijk.

Annette en baby Jools
Mini Jools: 24-09-2013

2 > Herintrede in sociale kringen (deel 1)

Oh ja, er bestaat meer dan ‘ons allesje’. We gingen weer wat dingen voor onszelf doen, weekendjes weg, sporten, werken… Best overweldigend om weer deel te nemen aan het ‘normale leven’.  Gesprekken voeren met een andere volwassene zonder een hulpbehoevende baby in de buurt: Leuk! Maar…. hoe ging dat ook weer? De zorg van je baby overdragen aan een ander: Ah! Spannend! Agenda’s die langzaam maar zeker volstromen: Oeh! Help!?!

Lobke en Annette - baby Jools
Het grote voordeel van een kleine baby: Die kun je gewoon nog lekker vastsnoeren in de wagen 😉  – Meivakantie 2014

3 > Mijn coconnetje (deel 2)

Terwijl we midden in het proces zaten om naar balans te zoeken in ons leven als driekoppig gezinnetje, werd 1,5 na de geboorte van Jools onze tweede dochter Pippa geboren. Deze eerste periode met twee kleine guppen vond ik best heftig en merkte ik dat het coconnetje weer om ons heen zat. Voor andere dingen dan het verzorgen en entertainen van onze meisjes was weinig tijd en energie.

Pippa Mae - pasgeboren
Paaskindje Pippa: 31-3-2015

4  > Herintrede in Sociale Kringen (deel 2)


En toen startte onze tweede poging op weg naar een gebalanceerd gezinsleven: hoe vind ik een manier van leven waarbij net zo goed voor m’n kinderen als voor mezelf en m’n partner zorg? Oh ja en dan hebben we ook nog familieleden en vrienden die we niet willen verwaarlozen. Ik zal je zeggen: dat vind ik tot op de dag van vandaag nog steeds allemaal behoorlijk ingewikkeld.

13087780_1173015602728973_8901967644720486266_n
Sinterkerst vieren in Dublin! – December 2015

5 > Het Heden

Ja, zoals ik hierboven al schreef: ik vind balans vinden dus nog steeds behoorlijk ingewikkeld. Echt. En keuzes maken levert regelmatig vervelende situaties op. Want wanneer ik ‘ja’ zeg tegen het één, zeg ik ‘nee’ tegen het ander. Blegh! Niet leuk!
Maar wel nodig. Zo meer dan nodig.

Waar ik altijd ‘ja’ tegen zeg, is tegen ons gezin.

Dat is voor mij het allerbelangrijkste. Als zij oké zijn, ben ik ook oké. Zij zijn oké wanneer we onze spaarzame vrije tijd, zoals avonden en weekenden, met elkaar doorbrengen. Wanneer we allemaal lekker even niets ‘moeten’. Doen waar wij op dat moment zin in hebben.
Wat ons daarin helpt is om onze agenda’s leeg te houden. We plannen dingen die niet persé moeten, niet vooruit. Dat was voor veel mensen behoorlijk wennen, maar nu we ongeveer een half jaar verder zijn weten onze familieleden en vrienden dit wel. We hebben ook een aantal vrienden die precies zoals wij in het leven staan, dus met hen hebben we vaak spontane dates!

Wanneer we wel alles vooruit zouden plannen en onze agenda’s de komende weken vol zouden zitten, dan zou ik daar heel onrustig van worden. Ongelukkig misschien zelfs. Dan zou ik mij ‘druk, druk, druk’ voelen.

Voel jij je dat wel? Gehaast? Een te volle agenda? Ren je van hot naar her?

Probeer dan eens na te denken over de keuzes die je maakt. Wat en vooral WIE zijn jouw prioriteiten? Welke dingen die je -misschien wel heel leuk vindt, maar niet echt persé nodig zijn- kun je de komende tijd ‘on hold’ zetten?

Ik weet het, er is zoooveel leuks! Persoonlijk zou ik zou ook wel weer tennisles willen nemen, 3 keer per week naar een CrossFitbox, vaker met vriendinnen afspreken, een fotografiecursus- of studie doen, meer voort willen maken met m’n eerste kinderboek en in een korfbalteam spelen. Maar dat past allemaal nu even niet in ons leven. En dat is oké. Want wat ik ervoor terugkrijg is goud: rust en een blij gezin.

Ik kies ervoor om niet ‘druk, druk, druk’ te zijn. Daardoor is mijn leven in balans. Wat kies jij?

liefs,

Annette

PS: De agenda die in de uitgelichte afbeelding staat heb ik met stiften bewerkt. In werkelijkheid ‘moet’ ik deze week alleen werken, hebben we donderdagavond ons allereerste oudergesprek EVER, gaat onze liefste Amerikaanse vriendin op donderdagavond een Thanksgiving Diner voor ons koken en vieren een vriendin en haar man Jurgen hun 12,5 jarig huwelijksfeest op zaterdag. Jools & Pippa zaterdag logeren bij opa en oma in Wormer, omdat ze de volgende dag naar een concert van Dirk Scheele gaan: Pepernotenpret!
Dit is voor ons doen al een behoorlijk druk weekprogramma.
Daarom -voor de balans- blijven de dinsdagavond, woensdagmiddag en -avond, vrijdagmiddag- en avond & zaterdagochtend en -middag helemaal leeg. Lekker niksen met ons gezinnetje. Want dat niksen, dat is ons juist alles waard.
Oh en zondag zijn Thaddeus en ik dus met z’n tweetjes. Heerlijk!

IMG_3317

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Een reactie op “‘Druk, druk, druk’ zijn: Is dat niet gewoon je eigen schuld?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: