Hoe zorg ik ervoor dat ik niet gek word? > 10 (te) gekke Mama Survival Tips

Mama zijn is zoveel meer dan ik ooit had kunnen en durven dromen. Mama zijn is álles. Mama zijn is hartverwarmend en hartverscheurend. Energie gevend en vretend. Structuur en chaos. Bevestiging en frustratie. Zekerheid en weet-ik-veel-ik-doe-ook-maar-wat. Fantastisch en bizar! Dagelijks slinger ik heen en weer tussen vele uitersten. Om ervoor te zorgen dat ik niet gek word, heb ik een aantal handigheidjes voor mezelf verweven in mijn (te) gekke leven. En die deel ik natuurlijk graag met jou! 

10 Mama Survival Tips (die mij goed helpen)

 1. Ga voor de overtuigende ‘nee’. Klinkt er een kleine twijfel in je ‘nee’, dan geef je 1 vinger en pakken de kids je hele hand.
  Voorbeeld: Vanochtend riep Jools van haar slaapkamer naar zolder (waar ik was) of ik haar kon helpen aankleden. Kan ze prima zelf, maar het is toch altijd een stuk relaxter wanneer het voor je gedaan wordt. Er had van mijn kant een hele uitleg kunnen komen over waarom ik haar nu even niet kon helpen, omdat dat ik aan het opruimen was en zelf aan het aankleden was. Maar, ik dacht aan dit artikel -wat nog in de maak was- en riep terug: “Nee!” Haar antwoord: “Oké!”
 2. Doe altijd wat koud water bij je pasgezette thee. Je kunt het dan het gelijk opdrinken, want anders vergeet je je thee en issie alweeeeeer koud geworden. Wel blijven zitten hè? Laat je niet afleiden. Zitten en drinken tot die kop leeg is. Je kunt het! Pak je moment!IMG_0504
 3. Zwanger/zwakke blaas? Ga voordat je in de auto stapt toch nog dat extra keertje plassen. Je weet nooit of je in een file belandt en dan ben je de SJAAK.
 4. Heeft je kind een prentenboek uitgekozen wat eigenlijk best wel lang is? Dan kun je -wanneer ze nog jong genoeg zijn- best wel heel per ongeluk wat bladzijden tegelijk omslaan. Helaas gaat dit niet meer op wanneer ze snugger genoeg zijn geworden om jouw goocheltruc te ontmaskeren.
 5. Stijgt het je allemaal efkes boven het hoofd? STOP RIGHT THERE. Ga niet verder. Jij hebt nu, ja NU tijd nodig om even stoom af te blazen, te slapen of gewoon ergens lekker alleen te kunnen zijn. Doe iets waar jij weer hernieuwde energie van krijgt. Pak je minuut, uur of dag. Net wat nodig is. En nee: dit is niet egoïstisch. Dit is nodig. Dit is de enige manier om de neerwaartse spiraal weer opwaarts te kunnen laten gaan. Niemand heeft iets aan een afgebluste moeder en partner met een kort lontje. Maak jezelf belangrijk en wees lief voor je hoofd en lijf. Daar heeft iedereen iets aan.

  Erna's Beauty - Amanda Matis - schoonheidsbehandeling
  Eens per maand sneak ik er 1,5 uur tussenuit voor een overheerlijke schoonheidsbehandeling bij Amanda van Erna’s Beauty in Nieuw Vennep. Hemels!
 6. Verstop regelmatig je telefoon voor jezelf. Leg hem ergens hoog op een kast of laat hem op een andere verdieping. Dit helpt je om meer in het hier en nu te leven in plaats van met mensen te whatsappen of Instagram pagina’s te checken die op dat moment geen prioriteit verdienen. Kinderen smullen van de onverdeelde aandacht die jij ze dan geeft. Quality Time to the Max it isssss.
 7. Leg je lat nooit (te) hoog:

  A Nodig nou niet 50 gasten uit voor het compleet gethematiseerde 1e, 2e, 3e of 9e verjaardagsfeestje van je kind. Niemand wordt daar blij van, vooral je kind en jij zelf niet. Vooral op jonge leeftijd hebben kinderen werkelijk geen idee wat ze overkomt en raken ze al snel mega overprikkeld. Resultaat: iedereen (kan wel) janken.
  Voorbeeld: we vieren (kinder)verjaardagen met een klein kluppie en met een beperkt aantal cadeautjes waarvan we weten dat het behapbaar is voor de jarige. Door er niet zo’n ENORM ding van te maken, houden we het gezellig en zonder stress. Daardoor kan de jarige iedere gast de volle aandacht geven en samen genieten van samenzijn, het cadeautje en een lekker stuk taart.
  IMG_4318 (1)
  Van verjaardagen die lijken op een speelgoedfabriek waarbij amper tijd is om cadeaus uit te pakken (en kinderen geen idee meer hebben wat ze van wie hebben gekregen) blijven wij liever ver, heel ver uit de buurt.En: voel je niet schuldig wanneer je heel wat vrienden en bekenden niet hebt uitgenodigd op de verjaardag van je kind. Mochten ze er naar vragen, dan leg je de beweegredenen uit. Echte vrienden begrijpen dat. Misschien sturen ze zelfs wel een kaartje. Hoe leuk is dat?

  B Plan niet de hele vakantie vol met tig activiteiten per dag. Netflix & Chill is ook voor kids heel ontspannend, verstand-op-nul- werkend en zo gezellig met bijvoorbeeld zelfgemaakte popcorn erbij. Vaak vinden kinderen ook heerlijk om een beetje te rommelen in huis.

  Vergelijk jouw leven nooit dat dat van Famous Instagrammers. Nee, je hoeft er niet iedere dag tiptop InstaPerfect uit te zien. Dat moet je niet eens willen. Niemand doet alleen maar fantastische, kleurrijke, gestylde dingen. Je wilt niet weten hoe lang de meeste ‘influencers’ doen over het schieten van het InstaPerfect plaatje. En hallo! Wake Up Call! > hun baby’s, peuters, kleuters en andere mini-she’s zeuren, huilen en poepen ook. InstaPerfect is bijna altijd InstaFake. Wanneer je er even over nadenkt, is dat eigenlijk ook gewoon geen hogere wiskunde. Ieder huisje heeft zijn kruisje. Word je toch onzeker van sommige accounts op Insta? Ontvolg degenen waar je je niet prettig bij voelt of jaloezie bij voelt. Volg lekker alleen de mensen die ook hun flaws laten zien. Imperfecties waarin je jezelf wél herkent, zodat je weet dat je niet alleen in je strubbelingen bent. InstaIMPerfect = Perfect. MOMspiration’s favo hashtags zijn daarom ook: #positieveonlinecommunity #moedersversterken #perfecteimperfectemoeders

  Echte foto’s, echte verhalen. Dat verbindt, inspireert en versterkt!

 8. Herinner jezelf er dagelijks aan dat wat jouw manier van leven het allermeeste invloed heeft op de manier waarop je je kinderen groot aan het brengen bent. Wie jij bent is wat zij zien, horen en voelen én kopiëren. Jij bent hun voorbeeld. Wat je tegen hen zegt hoe jij wilt dat zij zijn gaat vaak het ene oor in en het andere uit.

  Be the person you want your child to be.
  Teaching is not talking.
  Teaching is being and showing.

  Inspireer je kind om de beste versie van zichzelf te zijn door je beste versie van jezelf te zijn.

 9. Verras je partner eens met iets liefs. Het hoeft helemaal geen geld of weken voorbereiding te kosten. Bijvoorbeeld: een lief briefje op z’n ontbijtbord, een sexy smsje (oeh lala!) of samen met de kids een suprise voorbereiding. Dit deden wij vanochtend. Thaddeus had gesport met zijn vrienden in de duinen en het bos en wij drietjes wilden iets liefs organiseren. We lieten het bad volstromen, bereidden een bord met lachende fruitgezichtjes, maakten koffie en thee, hadden Sam Smith muziek opgezet, schreven een lieve brief én versierden de route van de voordeur naar het bad met rozenblaadjes. We beleefden een heerlijk relaxte en gezellige ochtend als kletsend en spelend in bad.
 10. Stop met klagen. Echt: klagen geeft zo’n negatieve rand aan ons bestaan. Klagen is enorm sfeerbepalend. Probeer voor je een klaagmoment aan voelt komen eens te bedenken waarom je dit je mond uit wilt laten komen en of het zal helpen om jouw probleem/irritatie op te lossen.
  Train je brain om bewuster oplossingsgericht te denken en spreken. Je zult vanzelf zien dat je een veel gezelliger mens wordt!Meer tips over een klaagvrij(er) leven lees je in een blog op de website van onze goede vriend en Mister Master Positivo Kevin Weijers: Klagen is feedback geven op een situatie zonder de intentie te hebben deze te veranderen. 

  Serieus: Probeer het. Het heeft mijn hoofd, relaties en leven op een hele fijne manier veranderd!

Zo fijn: door al deze tips op een rijtje te zetten, dwong ik mezelf om goed na te denken over wat nu wel en niet werkt voor mij en ons gezin. Heel verhelderend!

Heb jij nog meer tips die jou helpen om ons (te) gekke leven als mama zo fijn mogelijk te kunnen beleven? Laat maar weten!
En welke tips die ik hier heb vermeld ga jij gebruiken?

liefs & Mamasté,

Annette

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Een reactie op “Hoe zorg ik ervoor dat ik niet gek word? > 10 (te) gekke Mama Survival Tips

 1. […] Een spontane pappa-dag. Al kan ik het beter een mamma-dag noemen: de mamma’s gingen op stap en hebben het fijn gehad. Soms heb je dat gewoon even keihard nodig. Of nee, ik zeg het fout. Niet soms. Altijd. Je hebt gewoon keihard tijd voor jezelf nodig om een leuke mamma/partner/vriendin/enz./enz. te zijn. Je hebt gewoon keihard tijd nodig om jezelf te kunnen zijn. Soms is het lastig te organiseren maar het is zó waardevol. En ondanks dat we dit allemaal wel weten en keer op keer ervaren (ook wij vandaag weer), schiet het er toch snel bij in. Ook dat hoort bij #momlife. Deze blog is een dikke vette note to self. Dit gaan we snel nog een keer doen: zo’n spontane, goede, zonnige zaterdagmiddag. Het is niet voor niks opgenomen in de blog met 10 survivaltips om niet gillend gek te worden. […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: