Zwemmen met je baby: Waarom, hoe & wanneer?

Compleet spontaan bedacht ik vanochtend -middenin de chaotische morning rush- dat het wel leuk zou zijn om te gaan zwemmen met Sol. Eerst ‘eventjes’ de meiden aankleden, haren snaaien, ontbijtjes de snaveltjes in, tanden poetsen, jassen aan en schoenen aan. En tussendoor nog de zwemtas voor mij inpakken. Gelukkig had Thaddeus zich al over de schooltassen inclusief inhoud ontfermd, dus dat scheelde een taak. Om 8.10 uur was ons gezelschap klaar om bepakt en bezakt het huis te verlaten.

Jools en Pippa op tijd afgeleverd in hun klas: check. Mijn ontbijt + koffie in de auto: check. Tijd om na te denken over het ‘waarom, wanneer & hoe’ van babyzwemmen: check:

 • Is zwemmen met en voor een baby van 2,5 maand leuk?
 • Hoe ging het ook alweer allemaal? Welke spullen zou ik bij me moeten hebben? Hoe doen we dat met omkleden, het zwembad betreden, afdrogen, voeden, slapen, etc??
 • Wat is de ideale leeftijd om met je kindje te gaan zwemmen?

Tijdens het nadenken hierover, kwam steeds hetzelfde antwoord terug in mijn hoofd: gewoon lekker doen. We zullen het wel zien. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Uhhhh niets! Heeft Sol er geen zin in? Dan gaan we toch het zwembad uit. Ben ik iets vergeten? Dan vinden we heus wel een oplossing.

Let’s DO this!

Vraagstuk 1: Is zwemmen met een baby van 2,5 maand leuk?

Het was zo mooi om te zien dat Sol echt aan het genieten was van de zwemles. Hij vond het heerlijk om z’n beentjes te bewegen in het water en hij keek verwonderend om zich heen, afgewisseld met de liefste lachjes. Alleen het koppie onder gaan was even spannend. Toen hij weer bovenkwam huilde hij ongeveer 5 seconden, maar gelukkig was alles al snel weer goed en kon hij weer lachen.

We hebben een minuut of 15 heerlijke waterpret gehad. Perfect voor zo’n allereerste keer. Daarna wikkelde ik hem in z’n warme badcape, trok hem een ‘gewone’ luier aan en gingen we samen zitten op het ‘terras’ bij het bewegingsplein. Nadat Sol gedronken had, viel hij heerlijk in slaap en bestelde ik een koffietje. En daarna nog één. Super fijn!

Antwoord 1: Ja! Zwemmen met een baby van 2,5 maand is super leuk!

De gehele ochtend verliep voor mij en Sol ontzettend soepeltjes. Ik vermoed dat mijn jarenlange ervaring met babyzwemmen (jarenlang met 2 kleine ukkies!) hier aan bij heeft gedragen. Daardoor besef ik dat het voor veel andere moeders -die minder of geen ervaring hebben- het best spannend kan zijn om met hun kindje te gaan zwemmen. Om al die mama’s een beetje op weg te helpen heb ik een paklijst en stappenplan in dit blog opgesteld.

Vraagstuk 2a: Wat neem je mee?

Laten we bij het begin beginnen. Hier is mijn paklijst:

 • een wasbare zwemluier of ongeveer 3 wegwerpzwemluiers + zwemoutfit (trek deze nooit alvast thuis al aan, want ze houden geen plas tegen!)
 • 1 hydrofiele doek (om in de autostoel te leggen na het zwemmen)
 • 2 badcapes (1 voor na het zwemmen en 1 lekkere droge voor na het douchen)
 • 1 handdoek voor mama
 • douchegel en/of shampoo (neem ik trouwens nooit voor mezelf mee > ik douche later thuis wel uitgebreid)
 • schoon ondergoed voor mama (ik trek thuis mijn bikini alvast al aan)
 • badslippers (ik ga nooit zonder…)
 • schone luiers en billendoekjes
 • wanneer je kindje al iets ouder is en andere dingen drinkt/eet dan melk: neem iets te drinken en snacken mee voor na de zwemles
 • portemonnee, sleutels, telefoon (note to self ;-))

  Al deze spullen doe ik in een grote shopper. Ik neem een extra tasje mee waar de waardevolle spullen in kunnen en stop dit tasje ook in de shopper. De plastic shopper kun je namelijk overal op de grond zetten als dat nodig is, ook als het nat is.

Antwoord 2a: pas deze lijst aan aan je persoonlijke voorkeuren en GOOOO!

Vraagstuk 2b: Hoe verloopt je ochtend in het zwembad?

In het zwembad aangekomen: mijn stappenplan

1 Vraag naar een omkleedruimte waar ook een ‘commode’ is met aankleedkussen. Bij het SKWA in Hoofddorp is dit (vrouwen)kleedkamer 2.

2 Laat je baby nog even in de autostoel liggen en kleed jezelf om. Bij het SKWA kun je je eigen kleding gewoon laten hangen. Laat alleen de spullen in je shopper die je in het zwembad nodig zult hebben. Waardevolle spullen kunnen in een kluisje of neem ze mee naar binnen (en houd ze in de buurt en in het oog.

3 Leg de hydrofiele doek op het aankleedkussen. Haal je baby uit de autostoel en leg hem of haar erop. De uitgetrokken kleertjes van je baby kun je in de kleedkamer achterlaten. Trek de zwemluier + badkleding aan en leg je baby bovenop de hydrofiele doek in de autostoel.

4 Neem je baby in de autostoel in de ene hand en de shopper om schouder mee naar het zwembad. Zoek een plekje uit waar je je shopper en autostoeltje kwijt kunt en til je baby eruit. Afhankelijk van de temperatuur doe je de hydrofiele doek of een badcape om je baby en houd je hem of haar hiermee in je armen tot de zwemles begint.

5 Bij het SKWA beginnen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag de babylesjes om 9.15 uur. De peuters beginnen iets na 8.30 uur. Ze vinden plaats in het doelgroepenbad, wat een aangename temperatuur heeft voor kleintjes. Voor en na de les kun je met je kindje spetteren op het bewegingsplein.

6 Klaar met zwemmen, slapen, koffie drinken, snacken en gezellig kletsen met andere moeders? Zet je shopper en autstoeltje in de kleedkamer en neem alleen je baby en droge badcape (en eventueel douchegel/shampoo) mee naar de douches. De badcape kun je ophangen aan een haakje. Na het douchen wikkel je je baby daar heerlijk in en loop je terug naar de kleedkamer.

7 Op het aankleedkussen droog je je baby af en kleed je hem of haar aan. Daarna leg je je baby in de autstoel en kun je jezelf afdrogen en aankleden.

Antwoord 2b: gebruik je gezonde verstand en het komt helemaal goed!

Vraagstuk 3: wat is de ideale leeftijd om te gaan zwemmen met je kindje?

Het antwoord op deze vraag is mega persoonlijk. Wij vinden het vertrouwd raken met water en op jonge leeftijd leren zwemmen ontzettend belangrijk. Jools en Pippa konden zich allebei vanaf een jaar of 2 al goed zelf redden in het water en dat gaf ons een heel veilig gevoel. Deze skills (zoals drijven, als een hondje naar de kant zwemmen, zichzelf optrekken aan de kant) hadden ze allemaal geleerd tijdens de BPK lesjes in het SKWA. We zijn met Jools bij 4 maanden gestart en met Pippa vanaf een maand of 2. Pippa ging sowieso al mee met Jools, dus zij startte al vrij vroeg en nam het enthousiasme van haar zus (en mama) over. Jools is in november 2018 gestart met ‘echte’ zwemlessen en heeft half september 2019 haar C diploma gehaald. Pippa is in april 2019 gestart en mag 10 november aanstaande afzwemmen voor A. Het BPK zwemmen vanaf zo’n jonge leeftijd heeft zeker haar vruchten afgeworpen. Voor ons heeft dit dus super goed gewerkt!

Antwoord 3: lijkt het je leuk om te gaan zwemmen met je kindje? GO GO GO!

Mocht je nog twijfelen? Gewoon gaan. Probeer het! Je zult zien dat al die beren op de weg helemaal niet bestaan. Wanneer je een paar keer geweest bent, zul je zien dat het steeds gemakkelijker gaat. En als je nog vragen hebt, dan weet je mij te vinden.

liefs,

Annette

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

2 reacties op ‘Zwemmen met je baby: Waarom, hoe & wanneer?

 1. Jaaaaa, zo heerlijk om te zwemmen met je baby. Ik deed dat met mn kids vanaf dat ze 6 weken waren (beroepsdeformatie)
  Heel goed Annette, dat je 15 minuten met Sol het water in ging. Dat is voor die kleintjes lang genoeg.
  En dat vinden de meeste ouders te kort.
  Daarom gaat het nog weleens fout.

  Mijn zeemjuffen-tip:
  Als je gaat babyzwemmen, verdiep je in wat het inhoudt etc. Kijk naar je kind en volg de tips van de begeleiding op. Langer zwemmen met je spruit komt vanzelf. 🤗

  Like

 2. Hoi Anette, leuk te lezen dat je ook met Sol bent begonnen. Jammer dat ik jullie niet meer les kan geven. Zo leuk om te lezen dat het met de meiden zo goed gaat met zwemmen. Toppers!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: