Annette & Pippa in het bos - MOMspiration

“Ja, mijn kind is 3 jaar en heeft nog een luier. En een speen.”

Heb je m’n vorige blog gelezen over goede voornemens voor het nieuwe jaar? Dan weet je dat wanneer ik iets wil veranderen, dat liever gister al gebeurd is dan het op de planning te moeten zetten voor morgen. Maarrrr er is 1 grote verandering die ik teweeg wil brengen en waar jullie hulp voor nodig is. Ook deze verandering had eigenlijk gisteren al geregeld moeten zijn. Dat is helaas nog niet gebeurd. Hoogstwaarschijnlijk gaat het morgen zelfs nog te vroeg zijn voor deze Mama Missie. Het kost veel meer tijd, het kost veel meer moeite. Maarrrrrr wanneer we er samen keihard voor gaan, dan kan het lukken.

Waar ik het over heb? Dat wij moeders onderling veel liever voor elkaar zouden moeten zijn. Dat wij moeders onderling zouden moeten stoppen met oordelen.

Doe jij mee met deze Positieve Online Community voor Perfecte Imperfecte Moeders??

De uitspraak in de titel is trouwens niet van mij. Onze dochters waren namelijk al lang voor hun 3e verjaardag van de luiers en spenen af. Zoals dat hoort. De jouwe nog niet? Nou, wat belachelijk.

WHAHAHA MEGA GEMEEN GRAPJE!!! Dat was zwaar provocerend bedoeld. Dat zou ik natuurlijk nooit zeggen, maar helaas komen dit soort uitspraken toch te vaak uit de mond van mensen. Ik meen hier, I swear, keihard niets van: weet ik veel hoe het hoort. Om terug te komen op de befaamde luier en speen: Thaddeus en ik hebben dat luier- en spenending samen, terwijl we ‘ook maar wat deden met die-uitdaging-die-opvoeden-heet’ bedacht: Toen Jools 3 werd, mocht ze haar speentje (die ze alleen ’s nachts nog had) niet meer. Dus toen Pippa 3 werd, hanteerden we dezelfde regel. Ik zou eigenlijk niet eens precies meer weten waarom we dat deden: ik denk dat we de tijd rijp vonden ofzo? Zoiets? En met luiers hetzelfde. Dat ging heel geleidelijk aan en toevallig lukte het bij allebei om er voordat ze 2,5 werden vanaf te zijn. Gewoon op de gok en op gevoel daarvoor gegaan.

Dit is toevallig onze manier geweest, maar het is natuurlijk absoluut niet DE manier. Er zijn 10000000000000000 manieren om je kind zindelijk te krijgen (als alles medisch in orde is tenminste). Er zijn 100000000000000000 manieren om je kind zijn of haar 1e hapjes te geven. Er zijn 1000000000000000 manieren om je kind naar bed te brengen. Of om samen te slapen. Met luier. En/of speen. In een slaapzak. Of niet. Al borstvoedend. Of niet. In een hangmat. Of boomhut.

Weet ik veel. Weten wij veel. We doen allemaal maar wat. Doe gewoon waar jij en je kind je goed bij voelen.

Hoe arrogant zou het zijn om te denken dat jij of ik het beter dan weten dan een ander? Want dat is niet zo. Jij en ik weten niet hoe het er bij een ander thuis aan toe gaat. We weten niet wat er aan iedere situatie vooraf is gegaan. We moeten ervan uitgaan dat iedereen keihard zijn of haar beste best doet om zijn of haar kind de beste voeding, de beste liefde en de beste slaapjes te geven. En ja, voor al die dingen zijn dus 10000000000000 manieren. Je probeert het één, dan weer het ander en uiteindelijk vinden we allemaal onze eigen weg in het opvoeden van onze kinderen. Zo niet? Dan is er zeker ergens hulp te vinden. Dat is trouwens ook gewoon een manier.

Wil je alsjeblieft daaraan denken wanneer je met je oordeel klaar staat?

Lieve mama’s: wees lief voor jezelf en voor elkaar. Dat is niet alleen mijn wens tijdens de feestdagen, maar voor ieder moment van de dag. Het hele jaar rond.

liefs,

Annette

 

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: